אודות "גשר של אור"
אפריל 2000 – סא"ל רונן זרצקי מגיע מפיקוד על יחידת המחשב של חיל הרפואה לפיקוד על יחידת המחשב של מערך כ"א בצה"ל (ממכ"א). אחת מפעולותיו הראשונות היא לממש חלום רב שנים שלו – עשייה חברתית לכל חייל שיש באפשרותו לתרום, במהלך שירותו הצבאי. עיקרי החזון – נתינה היא נתינה . חייל שיתרום לחברה יתרום גם למדינה. ובמילים של יחידת הייטק צבאית: BEFORE I TAKE, I GIVE (כפל לשון – לפני שאני לוקח/ בהיי-טק, אני נותן…).
ומיד פנה לעשיה ולמימוש החזון. פניה לארגון "לתת", הפנייה לאפשרויות התנדבות באזור המרכז ו"הפור נופל" על מרש"ל ת"א – מרכז רב שירותים לעיוור בת"א. לידו נמצאת באותו זמן קצינה צעירה בשם לילך אברני, אשר מהרגע הראשון נרתמה כולה לעשיה זו יחד עם איש מילואים בשם קובי בית-הלחמי.
מפקס קטן למנהלת מרש"ל ת"א, הגב' לאה אלגום, ועד למעלה מעשור שנים אחרי – פעילות של מגוון יחידות צבאיות ברחבי הארץ עם עיוורים. ההתחלה הייתה ב"קטן" –ממכ"א, יחידתו של רונן (אשר בינתיים הפך לאלוף משנה) בשיתוף עם מרש"ל ת"א. בהמשך, באזור הדרום פלוגת איתנים עם מרכז העיוורים בבאר שבע. וממשיכים לצפון – פיקוד העורף עם מרכז העיוורים בנצרת. ובהמשך – בירושלים מדרשת החינוך הצהלית עם מרש"ל ירושלים, בחיל האוויר בסיס פלמחים עם בי"ס לכלבי נחיה לעיוורים בבית עובד, במרכז הארץ יחידת התקשורת הצהלית עם מרכז העיוורים בראשל"צ ועד לגולת הכותרת בשנתיים האחרונות – בי"ס לילדי בדווים בגוש שגב שלום אשר אליהם חברו בשנים האחרונות גדוד הסיור המדברי. במאמר מוסגר נציין כי במהלך השנים חלק מהיחידות שלעיל הפסיקו את פעילותן בפרוייקט (באופן אופייני – עם התחלפות מפקד) ומאידך נוספו יחידות אחרות לפעילות המבורכת (דוגמת מקשל"ר מול מרש"ל ר"ג).
מהלך משמעותי נוסף היה החיבור של אנשי הפרויקט לשירות לעוור במשרד הרווחה בניהולו של יוסי קורסיה, ובהמשך בניהולה רב הפעלים של ד"ר אילנה גלייטמן. חיבור זה חיזק משמעותית את הקשר עם המרש"ל-ים, תוך שיתוף פעולה הדוק עם השרות לעוור לאורך כל השנה.
במהלך 11 השנים האחרונות התפתחה הפעילות בכל היחידות אשר נרתמו לפרוייקט "גשר של אור" – ממפגשים משותפים של חיילים ועיוורים, מסיבות משותפות, נטיעות, פעילות בחגים ועד להשתתפות חיילים לאורך השנה בפעילויות שוטפות במועדוניות העיוורים, בסיוע לקשישים עיוורים בביתם (לדוגמא: בקריאה, בדיקה וטיפול בחשבונות שונים דוגמת חשמל, מים, טלפון וכד'), סיוע לילדים כבדי ראיה בשיעורי בית ועוד ועוד. כך, לשם המחשה, במהלך חג החנוכה תשע"ב אורגנו מספר טיולים ומסיבות חנוכה בשיתוף פעולה ומימון של "גשר של אור" ושל המרש"לים המקומיים בנהריה, רמת-גן ות"א, בהשתתפות פעילה של היחידות המתנדבות (לשם לת"א וגם סייעה בנהריה, בהיעדר יחידה מתנדבת סמוכה כיום ומקשל"ר ברמת-גן).
בכל יחידה מלבד מפקד היחידה מונה קצין או קצינה מתנדבים להוביל את הפעילות, לחזק אותה ולרתום חיילים נוספים למסגרת ההתנדבותית. לצורך כך ניתנו הרצאות לחיילי היחידות לנושא הנתינה בכלל ולהירתמות לפרויקט "גשר של אור" בפרט.
לאורך השנים האמורות בוצעו פעילויות רבות נוספות, וביניהן סייעו למקרי מצוקה פרטניים על בסיס תרומות של "גשר של אור" (בהובלת וועדת התרומות של העמותה), ותוך שימוש בתרומת "גשר של אור" כמנוף לגיוס גורמים תורמים נוספים, בהתאם למקרה. לדוגמא: סיוע לכבדי ראיה ברכישת משקפיים, סיוע לחולים במחלות שונות ברכישת תרופות מחוץ לסל התרופות, רכישת פסנתר לנער עיוור בעל כישרון נגינה נדיר, רכישת אקורדיון לאשה עיוורת, טיפולים מיוחדים לנער הלוקה במחלת ראייה והשיא סיוע מתמשך במשך מספר שנים לעיוורת חולת סרטן, שיצאה לסדרת טיפולים יקרים בגרמניה במבצע מדהים שאורגן ע"י חברי "גשר של אור".
שותפות זו בין העיוורים לחיילים יצרה חברויות אישיות בין משפחות עיוורים לחיילים ואף למשפחות שמלוות את הפרויקט, יצרה חיבורים נוספים עם פעילויות נוספות של עיוורים כמו קבוצת הרוכבים "כן ולא" – רוכבי אופני טנדם – האחד רואה והשני עיוור, שמסעם השנתי לאזור הדרום הינו בחסות חברת ישראכרט שאותה הביא כנדוניה חבר הנהלת הפרויקט, או ועד עובדי חברת החשמל שארגן פעילויות רבות למען קבוצות העיוורים באמצעות עובד החברה אמיר אורלבסקי (פתיחת שנת הלימודים לילדי כיתה א', הדלקת נרות חנוכה משותפת, תצוגת אופנה ועוד).
במשך השנים הצטרפו לפעילות קבוצת אנשי מילואים ואזרחים נוספים, בעיקר מתחום ההיי-טק, אשר מתנדבים ותורמים מזמנם לפרויקט במשך כל השנה ובעיקר ב"הרמת" האירוע המרכזי של הפרויקט ביום ירושלים.
גולת הכותרת של פרוייקט "גשר של אור", החל מיום הקמתו, הינו אירוע בני/בנות מצוה לילדי עיוורים ולילדים להורים עיוורים. אירוע זה מתקיים כבר מזה 11 שנים (ביום ירושלים) והפך כבר למסורת, אשר הילדים העיוורים וילדי משפחות העיוורים מצפים לו מדי שנה. למרות שכותרת האירוע היא מסיבת בני/בנות מצווה, משתתפים בו גם ילדים עיוורים וילדי עיוורים בדווים.
מסגרת אירוע בני/בנות המצווה השנתי לילדי העיוורים כוללת יום של כיף והנאה, בו משתתפים בין 120-150 חתני/כלות אירוע, המלווים ע"י כ- 400-450 בני משפחה, כ- 70-100 חיילים מתנדבים וכ- 50-75 מתנדבי "גשר של אור". פורמט האירוע, המתקיים בשנים האחרונות בספארי ברמת-גן, כולל:
- כל הילדים ובני המשפחה מגיעים בסביבות השעה 11:00 בהסעות מסודרות (אותן כמובן מארגנת עמותת "גשר של אור") – מנהריה בצפון, דרך חיפה, עתלית ואור עקיבא, המשך בכל יישובי אזור המרכז, דרך אשדוד ובאר-שבע ועד גוש שגב בדרום – ועורכים סיור קצר בספארי. משם מתכנסים כולם באתר האירוע, מחולקות להם חולצות וכובעים עם הדפסות של האירוע.
- כל האורחים מתיישבים לארוחת צהריים מזינה, עשירה וטעימה. את הארוחה מגישים לאורחים "מלצרים" מתנדבי "גשר של אור" וחיילים מתנדבים, אשר עומדים לשירות האורחים לכל בקשה. בזמן ארוחת הצהריים מנעימות תזמורות ולהקות עיוורים את זמנם של האורחים בשירה וריקודים.
- אחרי ארוחת הצהריים מתפצלים לכ- 12 קבוצות לסיור יסודי בן כשעתיים וחצי בספארי, כשכל קבוצה מלווה ע"י מדריך מוסמך ומיומן של הספארי (חלק מהמדריכים דוברי ערבית, בהתאם לקבוצות). בין היתר מאורגנת לטובת הילדים (ובני המשפחה) פינה מיוחדת של פוחלצים לליטוף ומישוש וכן מתואמים מועדי ההאכלה של החיות, כדי שהילדים יוכלו להשתתף באופן פעיל בהאכלה. לאורך מסלולי הסיורים מפוזרות "פינות כיבוד" (נקניקיות, פופ-קורן, צמר גפן מתוק, מפלי שוקולד עם מרשמלו לטבילה, עמדות שתייה, שלגונים ועוד).
- בתום הסיור חוזרים הילדים לאתר המרכזי (המאורגן בינתיים ע"י המתנדבים לתצורת אירוע) שם מחכים להם שלגונים ופינות עיסוי למעוניינים (העיסוי מבוצע באופן מקצועי לעילא ע"י מעסים עיוורים).
- בשלב זה מתקיים הטקס המרכזי לחתני/כלות האירוע ובני משפחותיהם אשר כולל ברכות ומופע אומנותי מלהיב של אומנים האהובים על בני נוער (בשנה האחרונה השתתפו, לדוגמא, מורן מזוז וטל מוסרי).
- בתום המופע (בן למעלה משעה) מתקיים הטקס המרגש בו כל חתן/כלת אירוע נקרא בשמו לבמה, מקבל תעודת ברכה ושקית מתנות יקרות ערך (בשנה שעברה, לדוגמא, הענקנו מכשיר רדיו-דיסק משוכלל (של חברת AKAI), CD עם שירים עבריים ו- CD נוסף ובו הקראות של מיטב הספרים במשך כ- 18 שעות). בנוסף מחולקות מתנות לאחים ואחיות של חתני וכלות השמחה.
- בתום האירוע הארוך (מסתיים בסביבות השעה 18:00) מחזירות ההסעות את כל הילדים ובני משפחותיהם לבתיהם ברחבי הארץ.
אירוע זה של יום ירושלים נערך כל שנה כאשר ההכנות לאירוע מתחילות כמה חודשים לפני במפגש ראשוני של מתנדבי "גשר של אור", בשיתוף עם נציגי השירות לעיוור במשרד הרווחה, נציגי מרש"ל-ים ונציגי היחידות המתנדבות. מימון האירוע (מדובר על תקציב לא מבוטל של כ- 150,000 ₪) מושתת כולו על כספי תרומות של חברות ותורמים פרטיים, כאשר כל גיוס התרומות מבוצע ע"י חברי וועדת התרומות של "גשר של אור", המקדישים לכך שעות על גבי שעות, כדי לגייס הכספים הנדרשים.
זה המקום לציין ולחדד כי כל פעילות "גשר של אור" מושתתת על עבודה התנדבותית טהורה, ללא אף מקבל שכר אחד. מתנדבי "גשר של אור", אשר רובם מנהלים בכירים ועסוקים, מקדישים מזמנם וממרצם לקידום הפעילויות המבורכות של העמותה.
בשנים האחרונות הוחלט לצרף לאירוע בני/בנות המצווה ילדים בדווים עיוורים מגוש שגב שלום ואף ילדים ערבים מאום אל פאחם. הצטרפותם של ילדים אלה עוררה התרגשות עצומה בקרב כל המשתתפים והמחישה לכולנו שלעיוורון אין גבולות ולשמחת האירוע יש לצרף את כולם ללא הבדל דת, גזע ומין. הצלחנו לארגן יחידה תומכת לקבוצה הבדווית, את גדוד הסיור המדברי – שרובו מורכב מחיילים בדווים. מאז הצטרפותם לפרוייקט, חיילים אלה מגיעים מדי שנה לאירוע ביחד עם ילדים בדווים חוגגים ועושים זאת במסירות אין קץ, המעוררת התרגשות (ראה תמונות).
חידוש נוסף בשנים האחרונות הוא מתן עיסוי לאורחי האירוע המבוגרים בספארי בזמן שילדיהם מבלים מהנאה ברחבי הספארי, כל זאת ע"י מעסים עיוורים המקימים עמדות עיסוי בשטח האירוע.
אירוע בני/בנות המצווה מביא לידי ביטוי מוחשי ומרגש את המוטו והחזון של פעילות "גשר של אור" במהלך כל שנות פעילותה – פעילות התנדבותית נטו לרווחת אוכלוסיית העיוורים, תוך שיתוף אמת, המבוסס על אהבה ונתינה, בין מתנדבי הפרוייקט, חיילים מתנדבים, השירות לעיוור במשרד הרווחה, המרש"ל-ים – והכל כדי להביא רגעי אושר וחיוך לילדים העיוורים. המוטו של הפרוייקט: "גשר של אור – שותפות חיילי צה"ל, אנשי הייטק והעיוורים בישראל", מדבר בעד עצמו.
הנהלת "גשר של אור" כוללת את:
- יו"ר – רונן זרצקי
- נשיא – אליעזר (לייזי) אורן
- COO – איתמר גוטהרץ
- יו"ר ועדת הכספים – גיל מיגדן
- יו"ר ועדת התרומות – אהרן שבי
- אחראי לנושאי תחבורה ותפעול – קובי בית-הלחמי
כל אלה, וכמובן שורת ארוכה של מתנדבים נוספים, פועלים בשיתוף פעולה הדוק עם ד"ר אילנה גלייטמן – מנהלת השירות לעיוור במשרד הרווחה וצוותה ועם מנהלי המרש"ל-ים השונים וכמובן בשיתוף פעולה מבורך עם נציגי היחידות הצבאיות המתנדבות.